Kod Šifrice doma

O, dobar dan!!! Baš mi je drago da ste me posjetili. Nemam vam čaja, ali sjednite, udobno se smjestite!

Zanima vas što ima kod mene.. Pa, ništa novo.. Baš sad pišem jednu tajnu poruku svom prijatelju profesoru Kriptiću. Iako, postoji mogućnost da bi moja poruka mogla doći u krive ruke, ruke Radoznalića, i da bi je oni mogli pročitati i onda je svima razglasiti. A ja želim da to ostane naša mala tajna!

Da to spriječim primijenit ću znanje o KRIPTOGRAFIJI. Znate li što je kriptografija? To vam je znanost pisanja tajnih poruka. Mene je u svijet kriptografije uveo profesor Kriptić. U videu ću Vam objasniti sve detalje pa bacite oko!

Pokreni video

Ovako je on meni objasnio: Prije šifriranja i dešifriranja se moramo dogovoriti koji tajni ključ ćemo koristiti. Tek nakon toga mogu slati poruke Kriptiću. Poruku koju šaljem (zovemo je OTVORENI TEKST) ću ŠIFRIRATI pomoću KLJUČA  i dobit ću ŠIFRAT kojeg ću onda poslati Kriptiću. Budući da će šifrat izgledati kao besmislica, Radoznalići čak i ako otvore poruku vjerojatno neće razumjeti što u njoj piše i neće otkriti tajnu, a profesor Kriptić će imati ključ i DEŠIFRIRATI poruku i dobiti originalni otvoren tekst kojeg sam mu poslala.

Ako želite, zaigrajte kviz o ovome što sam vam ispričala.  Sada krećemo na put. Na tom putu ću vam pokazati nekoliko načina kako možete šifrirati svoje poruke. Upoznati ću vas sa skitalom pa onda s Cezarovim diskom te ćemo završiti putovanje s Pig Penom.