Cezarov disk

Slavni rimski vladar Cezar se u svojim dopisivanjima sa saveznicima koristio Cezarovim diskom. Ako želite vidjeti kako se poruke šifriraju i dešifriraju Cezarovim diskom pogledajte video ili pročitajte više.
I jedna mala napomena: u nastavku ćemo se služiti slovima engleske abecede pa ćemo slova ć, č, š, ž, đ zamijeniti redom slovima c, c, s, z, d.

Pokreni video


Cezarov disk se sastoji se od vanjskog i unutarnjeg kruga kojeg možemo rotirati.
Unutarnji je ovaj koji ima crvena slova a vanjski ovaj koji ima crna slova. Crna slova označavaju slova otvorenog teksta, a crvena slova šifrata.
Prije šifriranja i dešifriranja se Šifrica i Kriptić dogovore koji cijeli broj K će uzeti kao tajni ključ.
Za taj ključ K  oni namjeste diskove tako da unutarnji krug iz početne pozicije (pozicija u kojoj se podudaraju slova vanjskog i unutarnjeg kruga) rotiraju za K mjesta u smjeru obrnutom od kazaljke na satu.
Za šifriranje će Šifrica  svako slovo otvorenog teksta pronaći na vanjskom krugu i zamijeniti sa odgovarajućim slovom ispod njega u unutarnjem krugu. Znači crno slovo će zamjeniti s odgovarajućim crvenim slovom.
Tako bi se za ključ 3 (slika gore) slovo T pretvorilo u slovo W, slovo A u slovo D, slovo J u slovo M i slovo N u slovo Q odnosno otvoreni tekst TAJNA bi se pretvorio u šifrat  WDMQD.
Za dešifriranje će profesor Kriptić svako slovo šifrata pronaći u unutarnjem krugu i zamijeniti ga s odgovarajućim slovom iznad njega u vanjskom krugu. Znači crno slovo će zamjeniti s odgovarajućim crvenim slovom.

Za vježbu izradite svoj Cezarov disk ili se poslužite našim diskom. 

Upišite otvoreni tekst:

Izaberite ključ:

Na kraju našeg putovanja upoznati ću vas s Pig Penom, a prije toga možete zaigrati kviz.